Cursus Trillingsanalyse

Cursus Trillingsanalyse

Is trillingsanalyse zo ingewikkeld? Of wordt er ingewikkeld gedaan? De cursus Trillingsanalyse is een praktische leergang om machinefouten uit trillingen te halen.

Cursus Trillingsanalyse

Trillingsanalyse
Om de kosten voor onderhoud naar beneden bij te stellen, storingen voorspelbaar te maken en het onderhoud beheersbaar, meten technische diensten steeds vaker de trillingen van hun machines. Soms gebeurd dit in eigen beheer maar vaak wordt trillingsanalyse ook uitbesteed. Het is wenselijk dat de rapportages die op het bureau komen inzicht geven in de staat waarin de machines verkeren en of er praktische interventies nodig zijn. Maar wat als dit niet zo is? Als de boel in de soep loopt en gewezen wordt op het feit dat men nu eenmaal met techniek werkt? Is trillingsanalyse dan zo ingewikkeld? Of wordt er ingewikkeld gedaan? Toegevoegd: De cursus Trillingsanalyse is een praktische leergang om machinefouten uit trillingen te halen. Dat zijn onder andere:

  • lagerschade,
  • uitlijning,
  • onbalans,
  • tandschade,
  • resonanties,
  • spelingen,
  • smeerproblemen,
  • elektrische fouten.

Omdat al dit soort fouten buiten eigenlijke machine trillingen veroorzaken, hebben ze rechtstreeks een negatieve invloed op de standtijd en energieverbruik. Als storingen middels trillingsanalyse vroegtijdig worden onderkend is er minder productieverlies en gevolgschade. In plaats van dat storingen de regie voeren doet u zelf de planning en het scheelt ook nog eens in overwerk. Tijdens de leergang worden technische fenomenen uitgelegd die onontbeerlijk zijn om het ontstaan van trillingen in machines te begrijpen. Wat is bijvoorbeeld onbalans, fase en centrifugaalkracht nu precies? Resonantie eigen frequenties en kinetische energie? Wat zegt de RMS waarde en wat de snelheid of versnelling in een trilling? Al deze fenomenen worden met talrijke praktijkcases verhelderd.

Doel
Na de leergang is de cursist in staat te werken met de Analyser, data te verzamelen, meetroutes opzetten en troubleshooting. Ook is de cursist in staat om spectra te beoordelen op haar praktisch nut. De cursist zal allerlei pieken in het spectrum kunnen herleiden naar haar bron. Ook wordt het mogelijk een oordeel te vellen over de toestand waarin een machine verkeerd. Het advies van de te nemen interventies kunnen op hun waarde worden beoordeeld.
Eigen praktijksituaties kunnen worden ingebracht.

Minimale deelname
Voor het online volgen van de lessen is een minimale deelneming van zes personen vereist.

Lesmateriaal
Je krijg het lesmateriaal op locatie of bij je thuisgestuurd.
Het lesmateriaal bestaat uit:

  • Lesboek
  • Notitieboek + pen
  • USB-stick met interessante artikelen voor naslag werk
    (Het lesmateriaal zit bij de kosten inbegrepen)

Praktijkdag (online cursus)
Standaard houden wij bij de online lessen één praktijk dag om de oefeningen in de praktijk uit te voeren. Afhankelijk van het aantal deelnemers worden de praktijkdagen gespreid gegeven hiervoor worden de laatste ontwikkelen omtrent Covid-19 nauw in de gaten te houden.

Kosten
Vraag een vrijblijvende offerte op.

Inschrijven
Video van MTD

Ervaringen van onze cursisten

Waterschap Rijn en IJssel: “Deze cursus maakt je bewust dat menig storing is te voorkomen.”

Waterschap Hunze en Aa’s: “Leerzame cursus met veel passie en ervaring.”

Eugene Klooster, inspecteur Staatstoezicht op de mijnen: Geweldig, wat een hoop kennis in dit boek. Ik had dit boek met deze kennis graag gehad toen ik mijn opleiding tot scheepswtk doorliep! Wat is er toch veel te weten!!

Vaste klanten